Historische locatie

Van sanitair naar solidair

 

Gelegen tussen de mooie Emmastraat met haar fijne bewoners en de Kennedylaan als ontsluitingsroute voor de stad, ligt het perceel waar Dales sanitair in de jaren dertig is gestart en tot een middelgroot en bekend Doetinchems bedrijf kon uitgroeien.

In de gebouwen op deze kavel is deze historie nog af te lezen. Een oud kantoorpand in strakke jaren dertig stijl. Met direct daaraan vast gebouwd een klein magazijn dat eenmalig is uitgebreid om in de pas te blijven met de groei van Dales.

In de jaren zeventig groeide Dales sterk en werd er een, zeker voor die tijd, grote hal op een bijzondere plek gerealiseerd; aan de rand van de toch wat sjiekere woonwijk De Pas. In de hal kon Dales lang doorgroeien met deels ook licht industriële activiteiten.

De showroom werd in de loop van de jaren verplaatst naar het aansprekende witte pand aan de Terborgseweg. Doordat de klanten vooral hier kwamen werd dat bekend als het Dalespand.

Terwijl het vlak daarachter gelegen complex waar vooral de activiteiten van Dales plaatsvonden veel minder bekend was bij de bevolking.

Ten tijde van de financiële crisis, die een forse wissel trok op de bouwsector in de Achterhoek, redde ook Dales sanitair het niet en ging in 2010 failliet. Overname door Rensa redde de banen voor de medewerkers. Maar de gebouwen van Dales kwamen leeg te staan.

Het kantoorpand dat voorkomt op de lijst van karakteristieke gebouwen in Doetinchem, werd nog jaren gebruikt door diverse maatschappelijke organisaties. Sinds 2010 stond het leeg en ging zienderogen achteruit.

Het pand hebben we nu opgeknapt maar de hal die er achter staat is in de huidige toestand nu nog een verwaarloosd stukje Doetinchem.  We denken met dit plan een inspirerende woon- (en werk)plek te realiseren en daarmee een stedenbouwkundige versterking langs twee belangrijke routes door onze stad. Een moderne invulling die een duidelijke relatie legt met de historie van deze plek. Dat past in de belangrijkste ambities van de woonvisie Doetinchem. Maar is dus ook onze eigen ambitie.

 

      Videograaf: Rick Schönthaler